Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń i duża porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Co zjeść w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film