Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście degustują mniej znane dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w karcie znajdują się też mniej popularne potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i dania z wielu zakątków kraju. W najlepszej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Wykwintne wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać trunków. Posiłek koniecznie musi zawierać też wino. Lampka alkoholu to we Włoszech cos zupełnie naturalnego. Co zjeśc w Krakowie Najbardziej znane wina włoskie to toskańskie vin santo, kalabryjskie ciro oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać szeroki wachlarz win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która umie przyrządzić nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film