Bardzo dużo osób stara się doceniać dobre jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami oraz próbować nowych smaków, które przychodzą do nas z najdalszych zakątków świata. Dlatego też dużym powodzeniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego typu są wybierane przez bardzo dużą grupę osób i dlatego też restauracje, które je podają tworzone są w wielu miejscach. Staramy się myśleć o tym, co spożywamy i gdzie jemy, także bardzo często wybieramy się do tego rodzaju restauracji. Teraz już coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów są dostępne bez większych trudności. W restauracji tego typu mamy możliwość spróbować doskonałych przekąsek, które są piękne podane i smakują idealnie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie delektują się posiłkami , a także robią wszystko, aby często mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest obecnie obowiązkiem, lecz przyjemnością , dlatego dobrze jest poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dzisiaj jedno z częściej wybieranych dań, które znajdzie zainteresowanych w różnych miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie rozumiane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało metodę konserwowania ryb. Obecnie sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do gustów europejskich, oraz opcji orientalnej. Co jest różnicą? Szczególnie selekcja elementów dania. Sushi tworzone jest z ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od preferencji konsumentów, ryba może być ugotowana bądź pozbawiona obróbki. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a najpierw zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka rodzajów sushi, z uwagi na sposób przygotowania oraz wykorzystane składniki spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego układa się walcowate paluszki oraz elementu ryby. Proces tworzenia maki opiera się na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli mówimy o jedzenia sushi – ważne jest jedynie, by wkładać do ust kawałki całe. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by danie podawać podzieloną na małe porcje.