Wino Słowacja

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.

Wino polskie

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.

Podobne artykuły

Comments are disabled